De stad Málaga // Costa del Sol, must-see’s, kathedralen, tapas en centrum

Málaga is een populaire plaats in zuid-Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Málaga en er wonen ongeveer 500.000 mensen in de stad. Het mooiste van de stad Málaga is de ligging. Het is een van de meest zuidelijke steden op het Europese vaste land en daarom is het er zelfs in november nog gewoon 20 graden Celsius. Het ligt dan ook aan de costa del sol, de 300 kilometer lange kustlijn in het zuiden van Spanje. Ook daarom liggen er in de buurt van Málaga talloze dorpjes en steden die vooral leven van toerisme. Gezelligheid, een leuke sfeer, een heerlijke temperatuur en nauwe Moorse straatjes kenmerken de stad Málaga. Wist je dat behalve dat Málaga nog veel meer heeft?

Geschiedenis van de stad Málaga

Málaga kent een rijke historie van heersers. De stichting van de stad begon als een nederzetting en havenplaats. In de loop van de geschiedenis was deze haven de grootste inkomstenbron van de stad. Hierdoor was de stad erg gewild. Zo zijn uiteindelijk de Carthagers, de Romeinen en de Duitse Visigoten erin geslaagd om de stad in te nemen. Uiteindelijk had Napoleon Bonaparte in 1812 de stad afgestaan aan Spanje. Spanje had daar baat bij, omdat Málaga in de industriële revolutie een belangrijke fabrieksstad was. Door onder andere de oprichting van het vliegveld van Málaga in 1919, bloeide de stad tussen 1950 en 1960 op als een toeristische trekpleister en werd toerisme een grote bron van inkomsten.

Málaga aan de Costa del Sol

De Costa del Sol is een 300 kilometer lange kustlijn die in trek is bij toeristen. Dat is vooral door de mooie natuur en de zandstranden. Door de invloeden van de Middellandse Zee, heerst er een mediterraans en subtropisch klimaat, waardoor temperaturen er optimaal zijn voor een strandvakantie. Zo is de maximumtemperatuur in augustus ruim 30 graden Celsius. De stad Málaga is op zichzelf al erg mooi. Maar het vliegveld is door deze Costa del Sol vooral belangrijk geworden als doorvoerhaven naar (ook) andere plaatsen aan de Costa del Sol.

Must-see’s in Málaga

Kathedralen, kerken en een arena
Málaga is rijk aan oude gebouwen en bezienswaardigheden. Zo zijn er meerdere kathedralen te vinden. Een bekende daarvan is de Catedral de Málaga. De bouw van deze kathedraal begon in 1528 en eindigde in 1782, hierdoor zijn er meerdere bouwstijlen te vinden in het gebouw. Het kathedraal ligt dichtbij een groot fort, het Alcazaba, een in Arabische stijl gebouwde vesting. Destijds diende het als paleis. Ook zijn er verschillende kerken te vinden in de stad. Zo zijn er de Iglesia del Sagrario en Iglesia Parroquil de Santiago. Verder is er een arena voor stierengevechten, de Plaza de Toros.

Musea in Málaga
In de stad kun je ook heel veel verschillende musea vinden. Daarom is Málaga zo’n culturele stad. Het bekendste voorbeeld is het Museo Picasso de Málaga. Dit museum stelt de werken van Pablo Picasso tentoon. Málaga was de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder, en daarom zijn er honderden werken door de familie gedoneerd aan het museum. Naast dit museum zijn er nog meer te vinden, zoals het Museo Carmen Thyssen, een museum voor moderne kunst en Museo Municipal de Málaga, het stedelijk museum.

Haven van Málaga
Málaga is behalve van Picasso ook bekend om de grote haven. Het is een luxe haven waar veel cruiseschepen en jachten aanmeren. Ook voor de Spaanse economie is de haven erg belangrijk, het zorgt voor veel handel in de stad.

Tapas in een barretje in het centrum van Málaga
Misschien wel de bekendste boulevard loopt langs het strand van Málaga. Je vindt er gezellige barretjes en restaurantjes waar je een hapje en een drankje / tapasje kan doen. ’s avonds is het er heerlijk, een lekker temperatuurtje met soms nog een licht briesje. Aan de ene kant vind je de restaurantjes, aan de andere kant is het strand. Optimaal genieten!